MENS 56 - Schoon verpakt, lekker gegeten

Download

Stel je eens even voor. Bij een bezoek aan de supermarkt om de hoek neem je je aarden kruik mee om die opnieuw met frisdrank te laten vullen. De vis krijg je mee met graten, ingewanden en schubben, gewikkeld in een stuk van de krant van eergisteren, net als het stuk speculaas voor bij de koffie. Je brood neem je los mee in je rieten boodschappenmand. Niet vergeten vanavond dat mes te slijpen, natuurlijk. De kip zit goed verpakt. In eigen pluimen.

Zo werkt het natuurlijk niet, en de meeste mensen zijn daar wellicht blij om. Integendeel, steeds meer voorverpakte maaltijden (in een plastic schoteltje) verleiden ons van uit het vriesvak, en ecotaksen en ecoboni ten spijt vullen Jan met de pet en Saïda met de hoofddoek hun superkarretje nog steeds met een resem frisdranken in plastic flessen. Je suiker-wafels zitten in een plastieken omhulsel, vaak elk apart nog eens verpakt. Wat zouden we toch zijn zonder al die plastics?

Maar in de wereld is niet alles enkel koek en ei. Terecht mag je je de vraag stellen, of al die plastic wel zo goed is voor het milieu (en daar hadden we het al eerder over, zie MENS nrs. 6, 12, 24 en 40), maar ook voor de kwaliteit van het voedsel dat erin verpakt zit. Dat rood plastic van die frisdrankfles, is dat wel zo veilig? Of ga ik kleurstof drinken? En hoe zat het ook alweer met die plastic bakjes in je microgolfoven?

In dit dossier leggen we uit dat plastic en plastic twee is, en hoe de plastic een effect kan hebben op je voedsel. We bespreken de wetgeving die ervoor zorgt dat jouw voedsel veilig is, en we laten je de andere kant van de medaille zien: hoe houdt de plastic van je verpakking (en de stoffen die erin zitten) je voedsel zelfs langer genietbaar? Even een koek pakken, en verder lezen?

Terug naar het overzicht