MENS 60 - Beter geen vuiltje aan de hand dan tien in de lucht

Download

De tijd verslindt de steden? De stenen alvast wel. Antieke monumenten mogen de eeuwen getrotseerd hebben, in de twintigste eeuw loopt het fout. De klassieke Griekse beelden op het Parthenon kunnen ervan meespreken. De originele Karyatiden staan opgesloten in een ruimte waar enkel gezuiverde lucht binnen kan. Kopieën houden het verleden in stand.

Zomerweer, dus tijd om te sporten? Liever niet, de weerman kondigt een ozonalarm af. Kinderen, ouderen, astma- en hartpatiënten én overijverige joggers worden geacht zich niet te veel in te spannen.

In São Paulo moeten autobezitters zich houden aan een beurtrol. Afhankelijk van het eerste cijfer op je nummerplaat mag je op een bepaalde dag in de week niet rijden. Niet te ver, alleszins. Zo tracht de stedelijke overheid in een stad van 12 miljoen inwoners de files onder controle te houden... en tegelijk ook de uitstoot van uitlaatgassen. En soms stinkt het in de haven van Antwerpen. En ver daarbuiten.

In dit dossier krijg je heel wat viezigheid te verwerken. Viezigheid die je inademt, met name. We hebben het over luchtvervuiling. Wat komt er uit een fabrieksschoorsteen, wat uit een uitlaat van een auto, wat hangt er in de lucht rondom ons, en vooral, hoe krijgen we onze lucht weer wat properder? Poets je scheikunde maar op, start je deltavlieger en vlieg met ons mee.

Terug naar het overzicht