MENS 63 - Boordevol energie

Download

Energie is een woord dat we bijna dagelijks gebruiken zonder er echt bij stil te staan. Waarom zouden we ook? Het kan op alle mogelijke manieren worden gebruikt en dat merk je aan een aantal courante uitdrukkingen.

Voorbeelden? "Ze loopt over van energie", "Zonder energie sleepte hij zich naar zijn werk". Iedereen begrijpt wat je ermee bedoelt en niemand heeft op dat moment behoefte aan definities. Het wordt anders wanneer je het meer wetenschappelijk gaat bekijken. Dan wordt een goede omschrijving een must.

Energie is op zijn eenvoudigst de capaciteit om werk of arbeid te verrichten. Je kunt dit bijvoorbeeld vertalen in: "Ik heb veel energie, dus kan ik hard werken". Meer technisch bekeken klopt het ook. Je kunt dan over windenergie spreken of over kernenergie. Hiermee doen we toestellen werken of machines draaien en dat is natuurlijk een vorm van arbeid leveren. Het woord energie is Grieks van afkomst. De oorspronkelijke betekenis van "energeia" is "activiteit" of "werking". Aristoteles gebruikte het in de zin van "uitdrukkingskracht". Via het Grieks is het in de andere westerse talen terechtgekomen. Pas vele eeuwen later kreeg het zijn moderne betekenis.

In dit nummer van MENS focussen we op het begrip in zijn concrete, meetbare betekenis.

Terug naar het overzicht