De wieg van de wijngaard

Voor lange tijd leek het alsof de eerste wijn geproefd en genuttigd was in het noorden van Iran, in het Zagrosgebergte. In 1968 vonden archeologen daar immers zes vaten met chemische sporen die op wijnresten leken, van ongeveer 7000 jaar geleden. Andere vroege, prehistorische sporen, van 6000 jaar oud, die wezen op de aanwezigheid van een wijncultuur, werden teruggevonden in een grot op Sicilië. Een nieuwe ontdekking plaatst echter de geboorte van deze drank minstens 1000 jaar vroeger op de tijdslijn. Een team van archeologen en plantkundigen trof immers sporen aan van 8000 jaar oud, in het zuiden van de Kaukasus, op 50 km ten zuiden van de Georgische hoofdstad Tblisi.

 

Hedendaagse wijn uit de Kaukasus: sporen van een rijk verleden dat tot 8000 jaar teruggaat.
Bron: Dominic Lockyer, Wikimedia, CC BY 2.0

Temidden van de restanten van een neolithisch dorpje, waar tarwe en gerst werd verbouwd en vee en varkens werden gehouden, vonden de onderzoekers kruiken uit gebakken klei met tekeningen van druiventrossen. De kruiken bevatten sporen van verschillende plantaardige zuren zoals wijnsteenzuur (tartraat), die voorkomen in druivensappen, maar ook zetmeelkorrels uit druiven, resten van fruitvliegjes en celrestanten die ook van druiven zouden kunnen afstammen.

 

Georgische druiven
Bron; torange.biz, CC BY 4.0

Volgens Davide Tanasi va de Universiteit van Zuid-Florida is het onmiskenbaar dat er 6000 tot 5800 jaar geleden al aan wijnbouw en wijnproductie werd gedaan in wat nu Georgië is. Een van de andere onderzoekers, Stephen Batiuk van de Universiteit van Toronto, stelt het als volgt: “De Georgiërs zijn door het dolle heen – al jarenlang stellen ze dat zij een van de oudste tradities hebben om wijn te maken, en dat hebben we nu eigenlijk wel stevig onderbouwd.”

Meer lezen ? 

https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/pdf/2016/02/bioconf-oiv2016_03027.pdf 

Geplaatst door Geert op 20/01/2018 om 17:30