Is onze bol te vol?

9 miljard, met zoveel mensen zullen we zijn tegen 2050. Althans, dat zijn de voorspellingen van de Verenigde Naties. 9 miljard monden om te voeden, 9 miljard mensen die energie verbruiken, ruimte innemen,… Onze aardbol kreunt nu al onder het gewicht van de huidige populatie. We verbruiken met ons allen teveel fossiele brandstof, vervuilen het milieu aan een hoog tempo, hebben een onmiskenbare negatieve invloed op het klimaat en noem maar op. Maar is onze aardbol echt te vol? En kunnen we daar wat aan doen?

We moeten eerst en vooral een onderscheid maken tussen het aantal mensen en de economische status van deze mensen. Het hoeft weinig uitleg dat mensen uit een rijkere sociale klasse een grotere impact hebben op het milieu. Ze hebben een wagen, gaan graag eens met het vliegtuig op reis, hebben grote woningen met airco/verwarming en eten graag een stuk vlees. Toch is het dit deel van de wereld bevolking waarbij de toename door geboortes beperkt blijft. De grote populatietoename moeten we zoeken in de armere delen van de wereldbevolking. De plaatsen waar kindersterfte nog relatief hoog ligt, waar eigen geteelde landbouwgewassen een familie in leven houden en waar het hebben van kinderen een vorm van sociale zekerheid is. Kinderen hebben betekent dat er op jouw oude dag iemand is die voor je zal zorgen. Zij hebben de minste impact op het milieu, maar zijn tevens ook de snelst groeiende groep van mensen.

Het probleem is bovendien tweeledig, de populatie groeit niet alleen, ze wordt ook rijker. De middenklasse wordt groter en groter. Het zijn de mensen die dagelijks vlees op het menu zetten en langzaam aan mee energie verbruiken.

Is er een oplossing voor het probleem? Wereldwijde verplichte familieplanning lijkt haast een onmogelijke taak. Maar met gerichte acties, lijkt het wel stuurbaar te zijn. In 1974, werd in Thailand aan de bel getrokken. Het land was te arm en de bevolking groeide te snel. In plaats van economische plannen uit te werken, werd gestart met een project rond geboortebeperking. Condooms en anticonceptiva werden beschikbaar gesteld in combinatie met een project rond kindersterfte en maatregelen om vrouwen te stimuleren economische projecten op te starten. Resultaat: het aantal kinderen per vrouw daalde van  7.7 naar 1.5.

Moeten we ons enkel en alleen focussen op het uitdelen van anticonceptiva? Nee, er zijn tal van andere mogelijkheden om mensen gerichter aan gezinsplanning te laten doen. Onderwijs is hierin een hele belangrijke factor. Geef jongeren en met name vrouwen toegang tot onderwijs en niet alleen de economie van een land vaart er wel bij, het aantal kinderen binnen een gezin zal ook dalen.

Is er dan een bepaalde sleutel tot succes? Nee, maar dat kan ook niet anders voor een ingewikkeld probleem als overbevolking. Kom daarom af en toe kijken op deze pagina naar meer nieuwtjes over bevolkingsgroei en de invloed hiervan op onze aarde.

Je kan alvast opwarmen door even dossier 4 en dossier 80 te lezen.

Kijktips:

Mechai Viravaidya: How Mr. Condom made Thailand a better place for life and love

Hans Rosling: Global population growth, box by box

Geplaatst door Ariane op 14/08/2016 om 21:03